1.Primii rechini au trait in urma cu mai mult de 400 de milioane de ani - cu 200 de milioane inaintea dinozaurilor. Ei s-au schimbat foarte putin de-a lungul timpului.
2.Deoarece rechinii au cancer foarte rar, oamenii de stiinta ii studiaza in speranta gasirii unui leac.
3.La nastere, capul rechinului ciocan este moale.
4.Primul atac de rechini a fost consemnat de Herodot, care ii descria ca o adunatura de monstri ce devorau flota persiana.
5.Falca unui rechin nu este atasata de craniul lui. Deoarece gura lui este situata in partea inferioara a capului, isi poate disloca, temporar, falca pentru a-l ajuta sa muste mai bine.
7.Cateodata, cand un pescar prinde un rechin, acesta ii va taia aripioarele, pentru supa, si il va arunca inapoi in mare - in viata. Rechinul mutilat va fi incapabil sa inoate sau sa respire si, eventual, va muri.
8.Rechinii nu au carii, probabil pentru ca, in mod constant isi schimba dintii. Ei au 40-45 de dinti, cu pana la 7 randuri de inlocuitori in spatele lor. Cand un dinte din fata se strica sau cade, dureaza in jur de o zi, ca un dinte din spate sa il inlocuiasca pe cel stricat. In acest fel, ei pot trece prin mai mult de 30,000 de dinti intr-o viata. Cei mai noi, sunt intotdeauna mai mari ca sa para mai infricosatori, pe masura ce imbatranesc.
9.In ciuda faptului ca un numar egal de barbati si femei petrec timp in ocean, nimeni nu stie de ce rechinii, aparent, prefer sa atace barbatii. Aproape 90 % din victimele atacurilor de rechini au fost barbati.
10.Lucruri ciudate care au fost gasite in stomacul unui rechin: cuie, papuci, scaune, torpile, tobe si sticle de vin.
11.Rechinii nu au nici un os in corpul lor.
12.Ei pot fi gasiti in toate oceanele.
13.Mai multi oameni sunt ucisi de intepatura unei albine si de fulger, decat de un rechin. In total, aproximativ 30 de oameni mor din cauza acestuia, ceea ce inseamna ca o persoana are o sansa de 1 la 300 de milioane sa fie ucis de un rechin.
14.Multe specii au o membrana mobila si transparenta, care acopera si protejeaza ochii cand ataca sau mananca.
15.Contrar credintei populare, stomacul nu este cel mai mare organ din interiorul corpului unui rechin. Ficatul este cel mai mare organ si poate fi pana la 25 % din greutatea lui.
16.Multi dintre rechinii cenusii au paraziti mici pe ochii lor, care stralucesc in apele intunecate. Oamenii de stiinta cred ca acesti paraziti atrag prada in gura rechinului. De asemenea, acesti rechini, au carnea otravitoare care trebuie fiarta de trei ori, cel putin, inainte de putea fi mancata.
17.Cel mai neobisnuit rechin, Megamouth nu a fost descoperit decat in anul 1976. Pana in ianuarie 2015 numai 60 au fost prinsi sau vazuti.
18.Aproximativ 100 de milioane de rechini sunt ucisi in fiecare an. Dintii lor sunt folositi in bijuterii, pielea in imbracaminte, ficatul in crema de fata sau combustibil, iar aripioarele pentru supa.
19.Cateodata rechinii ataca obiecte din metal. Poate fi din cauza ca metalul emana semnale electrice slabe in apa sarata, fapt care ii deruteaza.
20.Rechinul balena da nastere la cei mai multi pui, cateva sute la o nastere.
21.Cand va veni vremea sa nasca, femela isi va pierde apetitul, ca sa nu fie tentata sa isi manance puii.
22.Filmul Jaws din 1975, a alimentat pretutindeni frica si ura fata de rechini, acestia fiind extrem de vanati dupa. Este atat de pusa in pericol specia, incat multe tari au luat masuri pentru a o proteja. In mod ironic Peter Benchey, autorul cartii, a sustinut conservarea rechinilor.
23.Auzul este, probabil, cel mai dezvoltat simt al rechinului. Unii isi pot auzi prada in apa, de la 900 de metri. Sunt mai buni la a detecta sunete de frecventa joasa, deci nu pot localiza de exemplu un delfin.
24.Rechinii "Dadaca" sunt cei mai lenesi, petrecandu-si majoritatea zilei odihnindu-se pe fundul marii cu nisip, cateodata asezati unul peste altul. Cand sunt infometati, gura lor actioneaza ca un aspirator gigantic atragand prada din apropiere, nefiind nevoiti sa se miste.
25.Unii rechini pot musca indeajuns de tare incat sa patrunda o bucata groasa de otel. Ca leii, sau alti pradatori, rechinii ucid de obicei, doar atunci cand sunt infometati ceea ce nu se intampla foarte des. Unii pot trai pana la un an fara mancare.
No comments:
Post a Comment
Fara comentarii rautacioase.Criticile constructive sunt acceptate.