Friday, April 17, 2015

Pasari incredibil de frumoase si melodioase (Partea 1)

1.Pupaza (Cucul armenesc, nevastuica sau pasare de balega)


pasari incredibil de frumoase si melodioase
Este o pasare insectivora, migratoare si singura existenta, din familia Upupide. Traieste la noi, in Romania, in timpul cald, iar incepand cu luna august migreaza catre Africa tropicala. Cand primavara revine, ele se intorc la aceleasi locuri in care au cuibarit cu un an inainte si cauta aceeasi scorbura.
Cateva fapte interesante:
- in caz de pericol, tinerele pupeze aflate in cuib, stropesc in ochi agresorul cu excremente lichide, tinandu-l astfel la distanta. Are un miros insuportabil chiar si pentru om.
- pupezele au fost considerate sacre in egiptul antic ,spre deosebire de biblie in care sunt considerate niste pasari urate.
- pupaza este monogama, iar intalnirea cu perechea are loc doar o data pe an.
- dupa 28-30 de zile, puii sunt capabili de zbor, dar parintii vor continua sa-i hraneasca inca mult timp. Ciocul puilor ajunge la lungimea normala abia dupa un an.
- a fost aleasa drept pasarea nationala a Israelului, in mai 2008.

2.Brumarita de stanca


pasari incredibil de frumoase si melodioase




















Are o marime de circa 18 centimetri si se poate intalni in muntii cu clima temperata din Europa si Asia, la inaltimi de peste 2000 de metri. In Romania o putem vedea in muntii Carpati.

3.Fluierarul de munte


pasari incredibil de frumoase si melodioase


















Este o pasare de apa, intalnita pe tot teritoriul tarii in apropierea baltilor. Are o lungime a corpului de aproximativ 20 de centimetri si o greutate medie de 50 de grame. Cuibareste in aproape toata Europa, iar majoritatea migreaza iarna spre Africa, urmand sa se intoarca in aprilie - mai. Perechile ajung deseori impreuna in Romania, si obisnuiesc sa se intoarca la acelasi cuib.
Este o pasare monogama, cu schimbari rare de parteneri. Amandoi parteneri au grija de pui, dar unul din ei va parasi cuibul inainte ca puii sa poata zbura.
Hrana consta in insecte, viermi si moluste pe care le cauta pe malurile apei. Traieste in jur de opt ani in salbaticie.

4.Privighetoarea de zavoi


pasari incredibil de frumoase si melodioase


















Este o pasare insectivora si migratoare care se intalneste in padurile din Europa si Asia, iar pe timpul iernii in Africa. Ca marime este asemanatoare cu macaleandrul si are un cantec foarte placut, care se poate auzi atat noaptea cat si ziua.

5.Cucul


pasari incredibil de frumoase si melodioase



















Este o pasare migratoare, de marimea unui porumbel (30-35 de centimetri), care ierneaza in Africa tropicala si in sudul Asiei. Poate fi intalnit in toata Europa din aprilie pana in august. Este o pasare de zi si in general solitara.
Modul in care se inmultesc aceste pasari este unul, as putea spune deosebit. Femela cuc, isi depune ouale (intre unul si 25) in cuiburile altor pasari, lasand restul pe seama pasarilor gazda.
Desi este considerata o specie cu risc scazut de disparitie, populatia de cuc din unele parti ale Europei a scazut datorita distrugerii habitatului a speciilor gazda. In schimb, populatiile cheie din Rusia si Romania au ramas stabile.
Si cateva fapte:
- doar masculii canta "cu-cu, cu-cu".
- mancarea lor preferata sunt omizile acelea paroase, dar mananca si larve, gandaci, greieri sau libelule.
- numele acestuia este onomatopeic.

Surse: http://www.sor.ro/,  https://www.wikipedia.org/,  http://eden.uktv.co.uk/animals/birds/http://www.xeno-canto.org/

No comments:

Post a Comment

Fara comentarii rautacioase.Criticile constructive sunt acceptate.