Thursday, April 30, 2015

25 de adevaruri despre pasari

Papagalul Gri African

1. Sunt peste 9,500 de specii de pasari in lume. Oamenii de stiinta le grupeaza in 30 de categorii.
2. Recordul de cele mai lungi pene, vazute vreodata, ii apartine unei gaini din Japonia - 10,59 de metri.
3. Pentru a fi mai usoare, majoritatea pasarilor nu au vezici, pentru a stoca urina. 
4. Plamanii unei pasari sunt mai complicati, mai eficienti si ocupa mai mult spatiu decat cei ai oamenilor. Plamanii unui om formeaza 5% din corp, dar cei ai unei pasari 15%.
5. Cantecul unui Pantarus, este compus din mai mult de 700 de note diferite pe minut. El poate fi auzit de la 500 de metri departare.
6. Bufnitele nu isi pot roti ochii. In schimb isi muta capul complet, in jur, pentru a vedea direct in spatele lor. Ele traiesc pe orice continent, in afara de Antarctica.
7. Numai in SUA, intre 1,4 si 3,7 miliarde de pasari sunt ucise anual de pisici.
8. Pasarea cu cele mai multe pene este lebada, cu pana la 25,000 de pene. Pasarea Colibri este atat de mica incat are mai putin de 1,000 de pene.
9. Singura pasare cu narille situate la sfarsitul ciocului este Kiwi. Astfel, le ajuta mai bine la mirosirea mancarii de pe sol, cum ar fi viermii si insectele. De multe ori sforaie, ca sa isi curete narile.
10. Cea mai vorbareata pasare din lume este Papagalul Gri African. Poate invata pana la 800 de cuvinte, spre deosebire de celelalte specii de papagal, care pot invata doar in jur de 50.
11. Pasarile Flamingo se imperecheaza pentru toata viata. Unele stau cu partenerii lor si 50 de ani.
12. O ciocanitoare verde, poate manca pana la 2,000 de furnici pe zi.
13. Ibisul Crestat este una dintre cele mai rare pasari din lume. Probabil mai putine de 50 mai traiesc.
14. Falconeria a fost dezvoltata acum mai bine de 4,000 de ani, in Asia estica si centrala. Genghis Khan a avut in jur de 10,000 de falconeri.
15. Minerii foloseau deseori canari, pentru a detecta nivelurile toxice de monoxid de carbon. Stiau ca daca canarul lesina, sunt si ei in pericol.
16. Pasarea Marsh Warbler poate imita mai mult de 80 de pasari diferite. 
17. Pasarea Malleefowl este faimoasa datorita faptului ca face o gramada mare de compost, drept cuib pentru puii ei. Ouale sunt incubate, datorita caldurii emanate de vegetatia in putrezire.
18. Cea mai grea pasare, de prada, este Condorul Andin. Poate ajunge pana la 12 kilograme.
19. Multi oameni de stiinta cred ca pasarile au evoluat din dinozauri, in timpul erei mezozoice. Acum 150 de milioane de ani.
20. Aproximativ 75% din pasarile salbatice, traiesc mai putin de un an. Cu cat este mai mare pasarea, cu atat mai mare este si probabilitatea de a trai mai mult. De exemplu Albatrosul Calator poate trai pana la 80 de ani.
21. Pinguinii Gento sunt cei mai rapizi la inot, ajungand viteze de pana la 36 kph. Pinguinii Imperiali pot sta sub apa pana la 18 minute.
22. Sterna Fuscata (face parte din familia randunicilor de mare) petrece cel mai mult timp in aer, si zboara chiar si 3 ani fara sa se opreasca pe pamant sau pe apa. Drepnelele petrec si ele majoritatea timpului in aer. Ele pot chiar sa si doarma in aer, prin alunecare pe curentii de aer, cu aripile lor intinse.
23. Cea mai mare, mai inalta si cea mai grea pasare din lume este strutul. Strutii de sex masculin pot ajunge pana la 2,7 metri inaltime si 160 de kilograme.
24. Cea mai mare pasare care a existat pe pamant vreodata, a fost Pasarea Elefant. Era nezburatoare si ajungea pana la 450 de kilograme. Din pacate specia a murit acum 400 de ani.
25. Forma aripilor este ce tine o pasare in aer. Primii oameni care au descoperit asta au fost aborigenii australieni, cand au inventat bumerangul.

No comments:

Post a Comment

Fara comentarii rautacioase.Criticile constructive sunt acceptate.